Dacă…(1)


       În sufletul ei rătăcit, sufocat de căldura imaginii lui, Cătălina respira amintirea acelei nopţi din parcul oraşului. Fusese acolo, în braţele care-i cuprinseseră sufletul… Îi simţise respiraţia lină şi sărutul oarecum grăbit de ora târzie, ce strecurase clipele în clepsidra timpului  prea mică şi prea îngustă pentru ceea ce vibra în inimile lor de îndrăgostiţi interzişi.  O noapte de vară ascundea în negura lacului tăcut un secret al lor şi doar al lor, departe de ochii curioşi ai celor ce nu ar putea înţelege vreodată iubirea aceea ce se desparte de trup şi se uneşte până la omogenizare cu acea simţire ce o completează, devenind aceeaşi adiere de vânt ce mângâie copacii plini de viaţă ai verii. Încă inspira acel miros al întâlnirii dintre ei. Totul îi amintea de prezenţa lui. Banca, salcia pletoasă ce-i protejase de intruşi, iarba ce le mângâiase tălpile, ce păreau aripi de înger scăldaţi în lumina razelor de lună…

     Se uită la ceasul de pe noptiera ei din lemn de cireş, simplă şi delicată ca zâmbetul unui copil nevinovat şi realiză că e destul de târziu… Avea cursuri şi nu putea să lipsească. Studenţii ar fi fost răutăcioşi dacă ar fi întârziat. Chiar şi el? Un fior de gheaţă îi săgetă tot corpul. Se ridică grăbită să privească afară. Privirea ei se opri asupra unui cuplu… sau cel puţin aşa părea a fi. Un alt fior îi îngheţă întreaga fiinţă, de parcă ar fi fost izolată într-un congelator, când observă privirea lui…El, Andrei, de braţ cu o alta? Faţa ei crispată se blocase într-o mimică bizară…Simţea că întreg corpul se topea ca un gheţar într-o zi toridă neaşteptată. Murea şi învia în acelaşi timp. Săgeţi de durere îi sfâşiau trupul răvăşit de acea imagine neaşteptată. Andrei, cu o alta? Nu se putu abţine să reacţioneze, chiar dacă mintea îi şoptea să se liniştească. Sună…Dar el, privind telefonul, nu îi răspunse…să fi fost pe silenţios? O furie cumplită o cuprinse…; cu ochii scăldaţi de lacrimi, se îndreptă spre baie. Apa robinetului picura aceeaşi linie melodică a picăturilor de rouă ce se revărsau din ochii ei. Cum a putut să creadă că el o iubeşte? Normal că era atras de studente, doar erau de vârsta lui! Se îmbrăcă agitată, furioasă chiar, în hainele pregătite pentru serviciu. Privi oglinda doar cât să vadă dacă i-a trecut roşeaţa ochilor plânşi, apoi, gata fiind de plecare, mai scoase un ultim oftat din pieptul ei firav.

      Paşii grăbiţi se îndreptară hipnotic spre taxiurile parcate lângă bloc. Un vânt călduţ de vară-toamnă îi mângâie simţurile olfactive cu un parfum atât de cunoscut ce o determină să ridice privirea tristă din pământ. Andrei o privea zâmbitor de parcă nimic nu se întâmplase. Tristă şi rănită, incapabilă de a înşirui cuvinte cu sens, îl ignoră şi urcă în taxiul ce se oprise chiar în faţa sa.

         – Sărut mâna! Vă conduc eu la Universitate.

        – Nu, mulţumesc. Prietena ta cred că are altă părere.

        – Prietenă? Nu ştiu despre ce vorbiţi…

     Deşi jenat şi clar nelămurit, Andrei urcă în taxi alături de domnişoara profesoară.

       Pentru Cătălina, drumul păru nesfârşit. Poate şi pentru el? Vorbele nu îşi găsiră chemarea spre exprimare, aşa că liniştea sufocantă îi domină pe cei doi. Fiecare dintre ei se disipa în tăcerea celuilalt până la uitarea de sine. Taxiul opri într-un sfârşit în faţa Universităţii. Ea se îndreptă spre sala de clasă fără ca măcar să-l privească. Cele doua ore se scurseră insuportabil. Îşi strânse suportul de curs pregătită să părăsească încăperea care se hrănea parcă din oxigenul ei.

             Pe hol, o mână puternică o prinse hotărât.

           – Trebuie să vorbim… Ne vedem în cinci minute la cafeneaua Universităţii. Vă rog să veniţi!

       Cuvintele îi sunară a gol, dar mintea Cătălinei reacţionă instantaneu. Se îndreptă spre cafenea cu senzaţia că durerea nu va dispărea… ( va urma)

Elena Natalia Călinescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s