Viaţa ca o carte


Dacă viaţa ar fi o carte, cine ar fi scriitorul ei? Aş vrea să cred că fiecare dintre noi ne scriem filele destinului. Şi poate că, în mod conştient sau nu, aşa este. Nimeni nu poate decide în locul nostru ce drum să urmăm atunci când e vorba de şcoală, de carieră, de a fi noi înşine, de a îmbrăţişa binele sau răul, de a alege modul de viaţă. Dar cine ne îndrumă paşii, ce ne determină să alegem un parcurs sau altul? Viaţa şi etapele sale, familia sau propriile noastre decizii reprezintă condeiul ce ne scrie existenţa?

Să ne închipuim că la naştere primim cadou de la divinitate o carte în alb, pe care apoi o completăm ca pe un jurnal de fapte şi evenimente ce vor forma mai târziu amintirile ce ne compun viaţa, ce ne fac să fim noi, ne conturează ca indivizi unici, cu vise şi speranţe îndeplinite sau nu. Aşa se face că unii dintre noi aleg să înveţe, alţii să muncească, fiecare preferând un anumit domeniu de activitate, un anumit job sau, dimpotrivă, alegând să nu facă nimic ori să câştige, prin cine ştie ce mijloace, mai mult sau mai puţin morale, situaţia materială ce îi va asigura existenţa.

Copilul nu decide singur. În acest caz, îndrumătorul e familia şi decizia nu îi aparţine, dar îi stabileşte drumul, bun sau rău, după cum va afla mai târziu, la maturitate. Adultul, în schimb, poate oricând lua decizii, pentru care se face responsabil direct sau indirect. Dar, în mod sigur, societatea este un alt factor determinant al destinului individual, alături de care acţionează propria personalitate, influenţată de familie şi mediu, cu tot ceea ce implică ea: intelect, raţiune, moralitate, afecţiune, principii personale pe care fiecare dintre noi le stabileşte în raport cu sinele, dar şi cu ceilalţi. Prin urmare, fiecare ne selectăm semnele de notare a destinului pe filele propriei cărţi existenţiale.

Anunțuri

4 gânduri despre „Viaţa ca o carte

 1. Heei,

  Imi poti lasa fisierul tau cu lista blogala, te rog? 🙂
  Vreau sa imi maresc numarul de bloguri pe care le urmaresc si decat sa stau sa le iau la rand sa vad ce imi place si ce nu, pot lua lista de preferinte ale cuiva pe care il am la ‘preferinte’.
  Astfel, sunt mai multe sanse sa gasesc ceva mai bun si mai repede.

  La reader – e in dreapta acel Blogs | Follow si dai pe Edit de langa el – Sub casuta de URL care iti apare deasupra listei, e un buton ‘export’. Acel fisier ma intereseaza. e lista ta de bloguri pe care le urmaresti. Si vreau sa dau import la acel fisier pentru a-mi mari lista. 🙂

  mihaisoare32@yahoo.com este adresa mea, as fi recunoscator daca mi-ai putea lasa un e-mail cu fisierul respectiv.

  Multumesc,
  Mihai

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s