Draga Şani – punte către cultură


10452976_605477352913549_6246529318901366178_o

Drăgăşani – un orăşel în care timpul trasează timid vieţi, iar liniştea mai poartă încă aroma unei feminităţi legendare ce a generat denumirea acestuia, în care zilele se succed grăbit şoptind episoade istorice din timpul lui Tudor Vladimirescu sau confesiuni culturale despre Gib Mihăescu, în care Oltul e martorul tacit al vremilor trecute şi lasă prezentul la îndemâna vinului ce încă spune poveşti – îşi cere dreptul la cultură în sufletul tinerilor ce vor să contureze valori.

Şi cum inspiraţia răsare unde şi când nu te aştepţi, pe fundalul monoton al unei zile ploioase de decembrie, tinerii scriitori Viorel Trandafir şi Dragoş G. Călinescu au hotărât că e momentul să materializeze dorinţa de cultură a drăgăşenenilor şi nu numai, nevoia de cultură fiind permanentă atât într-o societate civilizată, cât şi într-un orăşel care a demonstrat de-a lungul timpului că se poate face remarcat. Ajungând la o astfel de concluzie, cum ar fi putut iniţiatorii să atingă acest ţel dacă nu printr-o publicaţie, prin dovada scrisă a activităţii cultural-artistice a localnicilor, pe de o parte, dar şi a celor interesaţi, pe de altă parte.

Punctul de plecare al acestui proiect a fost, aşadar, alegerea unui titlu semnificativ, cu rol de simbol al Drăgăşaniului, cu rădăcini în trecut, dar cunoscut şi în prezent, ce ar putea asigura dăinuirea în viitor. Astfel, pornind de la legenda hangiţei pe nume Şani, titlul revistei reprezintă apelativul cu care trecătorii i se adresau – Draga Şani – şi  urmăreşte să străbată timpul, să creeze o punte de cultură între trecut şi viitor.

Revista îşi propune perpetuarea valorilor culturale, descoperirea şi promovarea acestora, încurajarea talentelor unui oraş ce îşi poate lăsa amprenta prin evenimentele desfăşurate, prin calitatea acestora. În acest scop, ariile urmărite sunt: literatură, arte plastice, istorie, muzică, sport, grupul ţintă fiind tinerii iubitori de creativ şi de frumos, dar şi persoanele de orice vârstă, care doresc să participe la construirea unui fond cultural drăgăşenean valoros.

E. N. Călinescu

Reclame

6 gânduri despre „Draga Şani – punte către cultură

  1. Pingback: Draga Şani – punte către cultură | lagenulfeminin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s